Funderar du på att skaffa hund, och då speciellt en hund av den brittiska rasen bearded collie så har du hittat rätt. Här kan du läsa om vad du ska tänka på inför köpet, hur du tar hand om hunden som liten valp och lite annat smått och gott.

Oavsett vilken ras du väljer så ska hundägarskapet vara till glädje, inte sorg, så läs noga på om hur du på bästa sätt tar hand om en hund. Hunden är till nytta och nöje i alla väder, alla dagar om året, men även hundägare behöver lite paus ibland. Att andas hund tjugofyra timmar om dygnet kan lätt bli påfrestande, och att ha hunden hack i häl bara du ska besöka toaletten är heller inget kul. Lägg därför lite tid på att träna din hund i början, så kommer du ha en underbar kompis som även låter dig ha lite egentid, kanske med mobilspel eller en bra bok.

Rasvalet är viktigt

Att läsa på om olika raser är otroligt viktigt eftersom olika raser har olika aktiveringsnivå. Det finns renodlade sällskapsraser som tycker att en timmes promenad är allt för långt och ansträngande i förhållande till deras fysik, det finns raser som måste få arbeta med något för att må bra, och så finns det raser som väldigt lätt anpassar sig utifrån rådande omständigheter och kan ha full fart eller total siesta.

Bearded collie är en ras som hänger med på det mesta, runt kvarteret en regnig dag eller ut på en flera dagar lång fjällvandring eller är aktiv inom någon hundsport. En bearded collie vill helst vara med dig i soffan och mysa sig igenom ett seriemaraton, ligga bredvid din säng om natten eller vara med på en utflykt vid havet. I rasen har du en väldigt anpassningsbar kompis som verkligen ställer upp på allt. Bara för att det är en vallhund behöver den faktiskt inte valla!