Att vänta valp är oerhört spännande och faktiskt även jobbigt. Tiden går så långsamt innan den får hämtas hos uppfödaren, men du kan använda tiden till att förbereda och valpanpassa ditt hem. Det är inte bara koppel, halsband och matskål som behövs.

Ett eget krypin

En hund är social och vill vara med flocken, men den behöver också en speciell plats som den kan få gå undan till och få vara ifred. En filt på golvet i ett hörn kan vara fullt tillräckligt, men en mjuk bädd att ligga på kan vara skönt. Större hundar som bearded collies kan få lite skavsår vid armbågarna av att ligga för hårt. Du kanske även vill ha en hundgård på tomten eller hägna in din trädgård och sätta en hundkoja någonstans? Tänk på att anpassa måtten på hundkojor efter hur stor hunden blir som vuxen.

Utrustning

Att handla hem koppel och halsband till en valp kan vara svårt eftersom du inte riktigt vet storleken. Ett tips är att köpa ett halsband som du kan reglera i storlek. Gällande koppel är det bra om det är ett bra handtag och inte är för smalt. Strypkoppel hör inte hemma på små valpar så undvik det. Det kan även vara bra att ha ett reservkoppel hemma om det ordinarie skulle gå sönder. Valpar tycker om att tugga.

Klotång, klosax eller kloslip är viktigt att skaffa och du behöver en enkel sjukvårdslåda till hunden. Bra innehåll där är medel för att rengöra sår, bandage och tejp. Även en hundstrumpa kan vara bra om hunden skulle skada tassen eller fläka en klo. Tops, bomullsrondeller, sax och fästingplockare är andra saker som borde ingå. Hundschampo och kanske även pälsbalsam kan med fördel införskaffas också.

Pälsvård

Bearded collies har ganska riklig päls som behöver borstas igenom en gång i veckan så du behöver skaffa en gles kam och en rejäl borste också. Se till att vänja valpen vid att bli borstad redan från början så att det inte uppstår vilda diskussioner om detta senare. Se till att det blir en lugn och mysig stund med mycket kel och godis så kommer valpen förknippa borsten med något positivt. Det finns väldigt många olika pälsvårdsredskap på marknaden, men en enkel stålkam och en borste med piggar är faktiskt allt du behöver i grund och botten.

Övrigt smått och gott

En valp som inte har leksaker kommer snart att hitta egna, och det kan vara dina nya läderkängor. I djurbutiker finns mängder med leksaker. En leksak som piper kan trigga vissa hundar till jaktlekar och få dem att bli väldigt upphetsade, så enkla saker är ofta de bästa. En tom toarulle kan vara perfekt. Vik igen den i ena änden, stoppa in några godisar och vik igen andra änden. Vips har du fått en billig leksak som ger en stunds stimulans och sysselsättning för hunden.