När du har fått hem din valp börjar en både rolig och jobbig tid. Valpen är som ett litet barn som vill uppleva och smaka på omvärlden. Den vill vara med dig och flocken men samtidigt ge sig ut på egna strövtåg i närområdet. Det finns några saker som du som nybliven valpägare bör tänka på.

Rumsrenhet och ensamhetsträning

Att hunden blir rumsren och att den klarar av att vara ensam hemma en stund är något som förenklar livet som hundägare. Funkar inte detta blir det snabbt ett överväldigande jobb att ha hund. För att lyckas med att få valpen rumsren gäller det att du har tid, tålamod och kanske till och med en väckarklocka på natten till en början.

En valp behöver gå ut ofta. Den har inte alltid kontroll över muskulaturen som styr tarm och blåsa, utan det kommer en skvätt när den är nödig. Ta alltid för vana att gå ut med valpen så fort den har vaknat, ätit eller lekt. En valp behöver dessutom ut snabbt, du kan inte ta tio minuter på dig innan du kommit ur sängen och fått på dig kläderna, utan det är att hoppa i tofflorna, på med morgonrocken, ta valpen under armen och springa ut direkt på morgonen.

En bra tumregel för småvalpar är att ta ut dem med två timmars mellanrum, minst, samt att ge dem väldigt mycket beröm när de gör ifrån sig ute. Skulle det hända en olycka inne gör du ingen stor sak av det, torka bara upp och rengör ordentligt så lukten inte sätter sig. En hund kissar eller bajsar oftare på ställen som luktar lite inkissat, så en sådan fläck vill du inte ha inomhus.

Ensamhetsträningen kan börja nästan direkt, men bara någon minut åt gången. Det går ut på att hunden ska kunna vara lugn även om du är utom synhåll eller har en stängd dörr mellan dig och den. Till en början kan det vara en bra idé att smyga iväg till ett annat rum medan valpen sover. När den vaknar kommer den automatiskt att vilja veta var du finns och gå till dig. Lär valpen tidigt att du går igenom ytterdörren, stänger den och kommer tillbaka med en godisbit.

Belöna inte en hund som ylar efter dig. Även om du öppnar dörren och säger åt hunden att vara tyst så har den fått sin belöning i och med att du dök upp igen. Vänta utanför dörren en till tyst sekund, gå in och belöna.

Socialisering

Att socialisera din valp är otroligt viktigt. Den behöver lära sig att passa in i samhället. Låt valpen följa med så mycket som möjligt. Åk bil, buss, tåg och sitt en stund på torget och titta på folk. Gå förbi byggarbetsplatser och stå och titta, och har du en kohage eller hästhage i närheten, ta en tur och titta på djuren. Ju mindre spännande det är med omgivningen desto bättre fokus har hunden på dig. Lär dessutom valpen att människor och andra djur är kul, men inte för kul. Den behöver inte hälsa på alla, och absolut inte utan lov.

Lycka till med din nya familjemedlem!