Det finns väldigt många hundraser att välja mellan. Lite för många kanske. Det som avgör vilken ras man väljer är oftast vad man ska ha hunden till. Don efter person. Sådan herre sådan hund?

Efter mycket tänkande har du kanske kommit fram till att det är en glad och sprallig men mjuk hund du vill ha. En med len päls, en som inte fryser på vintern och en som inte drar iväg efter varenda litet kryp den ser. En hund som är trogen och tycker om det mesta, både människor och djur. En hund som kräver lite lagom med motion och stimulans.

Vill du ha en hund som inte kan tänka själv utan ständigt väntar på uppgifter ifrån dig så skaffa en Border collie. Snabb som vinden, kvick i tanken och kräver väldigt mycket motion och stimulans. Vill du lägga all din lediga tid på att träna hund, skaffa en belgisk vallhund. Vill du ha en riktigt ettrig utmaning, skaffa terrier.

Lagom med hund

Men du söker en hund som ställer upp på allt, motion, stimulans och en massa soffmys och sträcktittande på din favoritserie en regnig dag. En hund som inte blir galen av att ligga på golvet en stund medan du gör annat. Det är helt klart en Bearded collie du vill ha. En hund som passar utmärkt för Sverige. En hund som är lagom. Lagom stor, lagom snabb, lagom aktiv och lagom snäll. En hund som kan följa med överallt utan att skrämma slag på folk, och som inte beter sig aggressivt mot dina gäster som kanske en vaktande herdehund skulle göra.

Här i bloggen kan du läsa en hel massa om hur du tränar din beardis, som Bearded collien även kallas. Om du inte haft hund förut kan det vara väldigt nyttigt att veta vad du ska tänka på innan du plockar hem en valp, och vad du ska tänka på och ta extra hänsyn till när du fått hem din nya gulliga familjemedlem. Frågor som kan dyka upp är exempelvis hur du får en valp att bli rumsren. Det varierar ju givetvis med valpens personliga mognadsgrad, men också med förutsättningarna du som ägare ger den. Ju mer tid du spenderar med den lilla valpens träning, ju fortare går det och ju enklare blir det sen.

Att handla hem alla tillbehör som den lilla valpen behöver är heller inte helt lätt. När du står där i djuraffären vill säkert säljaren pracka på dig hur mycket grejer som helst, varav det mesta sådant du inte behöver. Häri bloggen kommer du att kunna läsa om vad du verkligen kan komma att behöva, från halsband och koppel till din egen sjukvårdslåda för ditt djur. Du vet aldrig när olyckan är framme och då kan det vara bra att ha lite enklare saker för sårvård hemma.

Läs också om hur du förbereder din valp för livet i ett mänskligt samhälle. Världen ställer krav på att hundar ska bete sig på ett visst sätt, vare sig det är naturligt för hunden eller ej, och för att det ska finnas plats för hundar krävs att de inte skrämmer folk eller orsakar skada.

Väl mött och mycket nöje!